مخروط افت چاه آب به دلیل پمپاژ سنگین در ناحیه‌ای که سطح ایستابی قرار دارد به‌وجود می‌آید و در نتیجه یک منطقه بزرگ فرو‌ رفته ایجاد می‌کند. در واقع مخروط افت چاه آب در جایی تشکیل می‌شود که سطح آب در نقطه‌ای خاص به دلیل پمپاژ زیاد آب فرو می‌رود. زمانی که آب از زمین خارج می‌شود، فضایی خالی در اطراف ذرات خاک ایجاد می‌شود.

همزمان با آغاز پمپاژ و استخراج آب از چاه، سطح آب زیرزمینی در اطراف چاه کم کم پایین رفته و مخروط افت چاه آب تشکیل می‌شود. به علت کاهش سطح آب اطراف چاه، جریان طبیعی آب زیرزمینی تغییر کرده و آب با سرعت از اطراف و نقاط دورتر به سمت چاه جریان پیدا می‌کند. در این بین گسترش مخروط افت چاه آب بستگی به دبی و مدت زمان پمپاژ و مشخصات هیدرودینامیکی سفره آب منطقه دارد. به مرور زمان سرعت گسترش مخروط افت کمتر می‌شود.

همانگونه که در تصویر مشاهده می کنید ؛قبل از شروع پمپاژ توسط چاه وسط تصویر ؛چاه های آب کناری از دبی مناسب خروجی برخوردارند اما با شروع عملیات پمپاژ توسط این چاه سطح ایستابی به شدت پایین رفته و چاه های اطراف عملا بی آب و خشک می گردند.

به منظور اجتناب از این عارضه در مناطق مختلف با توجه به عمق چاه ها و میزان پمپاژ آنها و لایه بندی زمین و مشخصات سفره ؛ فواصل معینی را برای حداقل فاصله ایمن چاه ها از هم ؛ به عنوان حریم چاه در نظر می گیرند.