روش حفاری ضربه ای:
روش حفاري ضربه اي از قديمي ترين روشهاي حفاري چاه عميق است كه تقريباً در بيشتر زمين ها قابل اجرا است. اين روش كه به روش كابل نيز معروف است، بيشتر در زمين هاي با بافت نیمه سخت و ملایم و با چسبندگی کم و سختی کم قابل استفاده مي باشد.
اصول حفاري در فصول گذشته بخش حفاري بصورت كامل شرح داده شد. ولي بايستي گفت كه با اين روش
مي توان چاه هايي تا عمق 400 متر حفاري نمود. ولي معمولاً حفاري به روش ضربه اي از عمق 100 متر تا 150 متر بيشتر، مورد كاربرد ندارد و براي عمق هاي بيشتر در زمین های با بافت سخت یا چسبندگی زیاد و دارای لایه ریزشی و شولاط از روش دوراني استفاده مي شود. در تشكيلات سخت حفر چاه به اندازه قطر مته انجام مي شود ولي در هر صورت حفر چاه بايستي از قطر خارجي لوله ها بيشتر باشد تا بتوان آنها را به آساني در چاه قرار داد.
درحفاری چاه آب به روش ضربه ای یک مته بزرگ و سنگین و بلند به صورت متناوب آن را به ارتفاع 2 متر بالا می برد و به کف چاه آب می کوبد ضربه حاصل تمام قلوه سنگ ها و سنگ های درشت را خرد می کند .خرده سنگ های خرد شده با آب مخلوط می شود و از طریق گل کش به بیرون چاه منتقل می شود.روش حفاری چاه آب ضربه ای مناسب برای حفر چاه آب در رسوبات دانه درشت و قلوه سنگ و زمین های بدون ریزش استفاده می گردد.در ضمن حفاری چاه آب ضربه ای نسبت به حفاری چاه آب روتاری استهلاک کمتر و هزینه مقرون به صرفه تری دارد.
سیستم حفاری ضربه ای کابلی(Cable Drill) از روشهای اولیه حفاری است که در زمانهای خیلی قدیم توسط چینی ها استفاده می شد. مته فولادی(Steel Bit) به وسیله طناب یا کابل و توسط چند کارگر به سمت بالا کشیده شده و رها می گردید که سبب خرد شدن سنگها و در نتیجه حفاری می شد. مواد کنده شده را توسط گل کش(Bailer) از چاه خارج می نمودند. این سیستم حفاری با پیشرفت صنعت تکامل یافت و از نیروی مکانیکی در راه اندازی آن استفاده شد.
روش حفاري دوراني يا روتاري:
اين روش سريعترين روش حفاري در طبقات سست مي باشد. وسايل اين روش به يك مته توخالي دوراني بنا نهاده شده است كه از آن مخلوط رس و آب و گل حفاري به پايين فرستاده مي شود. بعبارتي ديگر مواد رسي و بنتونيتي موجود در محل حفاري را با آب مخلوط كرده و گل حفاري حاصل شده كه باعث تثبيت ديواره چاه مي گردد و از ريزش آن جلوگيري مي كند. روش حفاري دوراني با توجه به بافت وموقعيت زمين شناسي محل حفاري انجام مي گيرد. در حفاري دوراني لوله جدار تا خاتمه عمليات حفاري در داخل چاه نصب نمي شود و ديواره چاه به كمك فشار وارد از طرف مايع حفاري پابرجا باقي مي ماند.
روش حفاری روتاری بیشتر مورد اقبال و استفاده می باشد زیرا:
1. در زمین های دارای بافت ریزشی و شولاط بسیار بهتر از روش ضربه ای عمل می کند.
2. در سازند های سخت و لایه های دارای سنگ و کنگلومرا و سنگ جوش بهتر عمل می کند.
3. در لایه های دارای چسبندگی زیاد مانند گل رس و گل مارن راحت تر حفاری می کند.
4. سرعت حفاری در روش روتاری و دورانی بسیار بیشتر و سریع تر است.
5. در اعماق زیاد و در حفاری دهانه گشاد چاه عملکرد ممتازی دارد.
دیدگاه خود را بنویسید